Wat is de PC maat en hoe meet je die?

PC maat blog

In deurbeslagland kan je niet onder de term PC Maat uit. Wat is het, waar het voor dient en hoe je het meet lees je in deze uitleg. 

Wat is de PC Maat?

Nee het heeft niets met een computer te maken. De PC maat wordt veelal gebruikt bij sloten en deurbeslag. PC staat letterlijk voor profiel cilinder. Het is de maat tussen het hart van het krukgat en het hart van de profiel cilinder. Op onderstaande afbeeldingen is het makkelijk dit te bekijken. 

Wat is de PC maat en hoe meet je die?, Deurbeslag, Deurklinken en meer

Synoniemen

PC maat wordt ook wel aangeduid als h.o.h. maat, oftewel Hart op hart maat. Ook de afkorting steekmaat of steekmaten betekent hetzelfde als PC maat. 

Standaard maten

De meest voorkomende PC maat is 55. Ook wel PC55.. Die wordt gebruikt bij vrijwel alle woningbouwsloten. Verder maken we onderscheid in PC72, PC85 en PC92. 

Hoe meet je de PC maat?

Meten is niet moeilijk. Je pakt een centimeter, geodriehoek, lineaal of meetlint. De bedoeling is dat je de afstand meet van het hart van de krukgat (dus het midden) tot het hart van het cilindergat. De afstand die je meet in milimeters komt overeen met de PC maat die je nodig hebt. Dit luistert niet heel nauw. Zoals je hierboven leest zijn de standaard maten PC55, PC72, PC85 en PC92. Dat betekent dat het verschil tussen PC85 en PC92 7 millimeter is. Dus zelfs je een meting doet met 2 millimeter verschil is de kans vrijwel 100% dat het de dichtsbijzijnde PC maat is. 

Internationale maten

De PC maten zijn gangbaar in Nederland. Let dus op als je een deur koopt in bijvoorbeeld België of Frankrijk. Hier zijn de deuren vaak goedkoper, alleen zij hanteren andere maten dan in Nederland. Zorg dus altijd dat je de PC maat correct opmeet als je een deur buiten Nederland aanschaft. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit bericht

Meest recente blogs

Alles over beldrukkers

Beldrukkers: wij verkopen ze veel. Dagelijks meerdere stuks. Dit resulteert helaas ook in  een hoog

Vragen n.a.v. dit bericht?

Leuk dat je wilt gaan bestellen.

Laat het ons gerust weten als je nog vragen of opmerkingen over je product hebt. Wij staan je graag te woord! Je kunt rechtsonder met ons chatten. Een e-mail sturen of bellen is ook mogelijk:
E: [email protected]
T: 0578-760509

Welkom terug!

ACCOUNT AANMAKEN

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.