Winkelwagen

Whatsapp met ons via: 0578-760509

Gratis verzending op orders boven €100.00

Contact

Social

Wat is de PC maat en hoe meet je die?

Les over de PC maat

In deurbeslag-land kan je niet onder de term PC Maat uit. Wat het is, waar het voor dient en hoe je het meet lees je in dit kennisbank artikel. Heb je nou speciale wensen om te leren? Laat het weten in de comments hieronder en we wijten er graag een artikel aan!
Nee het heeft niets met een computer te maken. De PC maat wordt veelal gebruikt bij sloten en deurbeslag. PC staat letterlijk voor profiel cilinder. Het is de maat tussen het hart van het krukgat en het hart van de profiel cilinder. Op de afbeelding hiernaast is het makkelijk dit te bekijken.
WAT IS DE PC MAAT?​

Synoniemen

PC maat wordt ook wel aangeduid als h.o.h. maat, oftewel Hart op hart maat. Ook de afkorting steekmaat of steekmaten betekent hetzelfde als PC maat. 

Standaard maten

De meest voorkomende PC maat is 55. Ook wel PC55. Die wordt gebruikt bij vrijwel alle woningbouwsloten. Verder maken we onderscheid in Nederland onderscheid in PC72 en PC92. Heel soms hoor je over PC85, maar die is in Nederland verder niet veel verkrijgbaar.

Hoe meet je de PC maat?

Meten is niet moeilijk. Je pakt een centimeter, geodriehoek, lineaal of meetlint. De bedoeling is dat je de afstand meet van het hart van de krukgat (dus het midden) tot het hart van het cilindergat. De afstand die je meet in milimeters komt overeen met de PC maat die je nodig hebt. Dit luistert niet heel nauw. Zoals je hierboven leest zijn de standaard maten PC55, PC72, PC85 en PC92. Dat betekent dat het verschil tussen PC85 en PC92 7 millimeter is. Dus zelfs je een meting doet met 2 millimeter verschil is de kans vrijwel 100% dat het de dichtsbijzijnde PC maat is.

Internationale maten

De PC maten 55, 72 en pcPC zijn gangbaar in Nederland. Let dus op als je een deur koopt in bijvoorbeeld België of Frankrijk. Hier zijn de deuren vaak goedkoper, alleen zij hanteren andere maten dan in Nederland. Zorg dus altijd dat je de PC maat correct opmeet als je een deur of deurkrukset buiten Nederland aanschaft.

Wanneer is de PC maat belangrijk?

Eigenlijk maar op twee momenten: Allereerst op het moment dat je deurkrukken met schild hebt. In een schild zitten de maten voorgeboord en is het dus cruciaal dat dit op de goede hoogte zit, anders moet je nieuwe insteeksloten kopen en nieuwe gaten in je deur maken. Het tweede moment is als je nieuwe deuren koopt en insteeksloten nodig hebt. Je moet dan kiezen tussen PC55, PC72 of PC92. Projectsloten hebben meestal PC72, terwijl de massa (woningbouw) kiest voor PC55.

KOOP JE BIJ DEURBESLAGGIGANT?

GOEDE KEUZE!

Dan communiceren wij duidelijk over levertijden.
Kun je altijd bij ons terecht met vragen.
Werken wij offertes graag voor je uit.
Betaal je geen verzendkosten boven de €100,-
Retourneer je binnen 30 dagen als je niet tevreden bent!

Kortom: wij doen alles om jou een vijf sterren winkel
ervaring te geven. Liever persoonlijk contact?

Gratis verzending

boven de €100,- incl. BTW voor particulieren.

30 dagen

retourrecht op particuliere bestellingen

2000+ artikelen

Uit voorraad leverbaar

Betaal veilig en snel

Via onze PSP Mollie.